LI-5C4879A30DE99
top of page
  • Foto van schrijverBrent Biesheuvel

Boterletter wedstrijd op de Kralingseplas

Bijgewerkt op: 6 dec. 2018

Traditioneel wordt in het eerste weekend van december al 54 jaar lang de Boterletterwedstrijd georganiseerd door de Rotterdamse Zeilvereniging (RZV). Dit jaar hebben wij met 8 enthousiaste Jeugdzeilers uit Hellevoetsluis meegevaren. Voor bijna allemaal de eerste wedstrijd ooit(!). Lees hieronder het verslag.


De voorbereiding - Eerst trainen!

Zo'n wedstrijd starten, dat doe je niet zomaar. En zeker niet als het je eerste wedstrijd ooit is. Op initiatief van Gijs en Siebe zijn we gaan trainen voor de Boterletter wedstrijd. De eerste training was half oktober en wekelijks gingen we het water op om voor te bereiden op alle elementen die belangrijk zijn voor het zeilen van een wedstrijd. Onderwerpen zoals; de start, roll-tack, tactiek, verdedigen, aanvallen, boot handeling, regels, boei rondingen en nog veel meer kwamen aan bod.

We organiseerde trainingen van 3 uur en langzamerhand kwam er steeds meer animo. in totaal; 2 RS Feva's, 2 Splashes, 2 Opti's en 1 Laser Standard maakte zich klaar voor de strijd op de Kralingseplas op 2 en 3 december.


De wedstrijd - Het water op!

Na een kleine logistieke uitdaging om al deze boten en een RIB naar de Kralingseplas te verhuizen. Stonden we op zaterdag, met toch een beetje zenuwen, de bootjes op te tuigen. Het was ongeveer 3 graden en er stond een zuid-oost 4. Een mooi windje voor ons als Haringvliet zeilers, want we zijn wel meer gewend! Het eerste startschot stond gepland om 11.00 uur dus rond 10.15 gingen we met zijn alle het water op.

De wedstrijd - Eerste start!

Toen als eerste het startschot klonk voor de Splashes konden Danique, Luco en Casper beginnen aan hun eerste wedstrijd. Gevolgd door het startschot van de RS Feva's die vijf minuten later vertrokken. Toch even wennen, zo'n drukte aan de start. Niels & Joost en Siebe & Gijs vertrokken naar de bovenboei!

De eerste wedstrijd was vooral ervaren hoe het was om in zo'n groot veld mee te varen. Maar dit hebben zij niet laten merken. Uiteindelijk finishte zij op prima plekken.


De wedstrijd - Het vervolg!

In totaal zijn er op zaterdag twee wedstrijden gevaren en op zondag twee wedstrijden gevaren. En iedere wedstrijd ging het bij iedereen een stuk beter. Doordat Joost op zondag middag niet mee kon zeilen heeft ook Hugo uiteindelijk nog een wedstrijd kunnen zeilen. Er zijn onwijs mooie resultaten gevaren en misschien nog wel veel meer geleerd. Het was een fantastisch weekend en een vliegende start is gemaakt om in het vervolg mee te doen aan meer wedstrijden.


De uitslag - Wat een toppers allemaal!

Als je klaar bent met wedstrijd zeilen, dan ga je normaal gesproken aftuigen en warme chocomel drinken, zou je denken. Voor Gijs en Siebe geldt dit zeker niet. Ze wilde niet stoppen en daarom besloten zij na het finishen nog een uurtje door te zeilen, want tja, het is toch de laatste keer van het jaar! Uiteindelijk vond ook de wedstrijd leiding het lang genoeg duren en werden ze als laatste naar binnen gestuurd. Bikkels!

Nadat alle boten weer hoog en droog op de kant stonden was het tijd voor de uitslag. Door de vele protesten die er waren liet deze op zich wachten. Dit echter in het voordeel van Siebe en Gijs, Zij schoven namelijk op van plaat 5 naar plaats 4. Een bijzonder goede prestatie!

Wat een dag en super goede resultaten! Dit zijn de uitslagen:

  • Joost en Niels + invaller Hugo zijn 9e

  • Siebe en Gijs zijn 4e

  • Danique 29e (maar kon zondag helaas niet mee zeilen)

  • Casper 22e

  • Luco 7en

''Ook leren zeilen in een Kielboot, RS Feva, Opti of Splash? Klik hier voor de mogelijkheden.''

Wil je weten hoe de zeilers het hebben ervaren? Lees hieronder hun terugblik!


De terugblik van.. Siebe!

''Het was heel leuk maar ook heel onverwacht dat we zo hoog zouden eindigen ik had niet zo heel goede voorbereiding maar wel goed genoeg om een beetje de start en alle regels te leren en natuurlijk ook de vlaggen, of ik het volgend jaar nog een keer wil doen zeg ik zonder twijfel ja! het was namelijk heel leuk en leerzaam ik moest alleen wel vroeg opstaan maar dat was het zeker waard ik kwam met veel energie naar de trainingen en de wedstrijden ik wil nog heel veel wedstrijden varen. En nog een keer Brent bedankt''


De terugblik van.. Gijs!

4 keer hebben we getraind voor de Boterletter. Het is natuurlijk niet niks zo’n wedstrijd.

De eerste training moesten we een goede roll-tack, een haze start en hard vooruit varen oefenen. De tweede training gingen we de start leren. Bij een normale start ga je stil in de wind liggen voor de startlijn, als je het start signaal hoort, je schoot aantrekken en weg varen. Bij een haze start ga je halve wind voor de startlijn varen en als je de toeter hoort vaar je aan de wind weg. De derde training ging over de regels en de vlaggen . De vierde training herhaalde we alles nog eens. Dat was de laatste training voor de Boterletter.


Twee weken later was het zover… We reden zaterdag ochtend naar de Kralingse plas in Rotterdam. Ik had er echt zin in. Ik was al blij dat ik van de 21 Feva’s 17de zou worden. Het was de eerste dag van de wedstrijd en we gingen het water op om onze race te zeilen. Er waren veel boten , er deden er 210 mee.


De eerste wedstrijd ging heel goed, we hadden niet een hele goede start, maar we hebben veel boten ingehaald. Er stond ook een goed windje. Na de lunch hadden we de tweede wedstrijd van deze dag en ook de laatste. We zetten onze start horloges op tijd en we gingen. Deze keer was de start beter , het ging weer goed. We zeilden aan de wind weg. Om de boot zo recht mogelijk te houden moesten we hangen, want dan ga je het snelst. Ruime wind om de boei heen en hesen de gennaker en planeerde. Het ging echt hard. Bij de finish waren er twee boten voor ons, eentje haalde we in en eentje zeilde naast ons we stuurde hem de wind in zodat hij overstag moest en wij over de finish konden. We waren 6de dat was vet.


Ik had spierpijn van het hangen, maar het was een super leuke eerste dag. De tweede dag stond er veel meer wind, dat was juist leuk. De start ging oké, we moesten veel hangen, ronde de boeien en hesen de gennaker. Plotseling kwam er een windvlaag, we sloegen om met gennaker en al. Ik trok de gennaker naar binnen en Siebe trok de boot overeind, we gingen weer verder. We waren wel wat tijd verloren, maar andere waren ook omgeslagen. 8 ste waren we. Nog even wat tips aan Brent onze coach vragen voor de laatste wedstrijd. Deze ging heel goed , hard en we sloegen niet om. Op het uitslagen bord zagen we dat we 4de waren geëindigd.


Ik ging ieder jaar kijken, ik vond het zo vet. Nu een paar jaar later heb ik er zelf aan mee gedaan. M’n eerste echte wedstrijd. De Boterletter!

Het was genieten .


De terugblik van.. Hugo!

Hallo allemaal,

Ik heet Hugo Romers, ik heb afgelopen weekend meegedaan aan de Boterletter race. Zaterdag ochtend ben ik met papa naar de Kralingseplas gegaan. Eerst hebben we de rubberboot in het water gelegd, daarna gingen we in de rib Ton ophalen en naar de start van de RSFeva’s. We keken en ze deden het super goed. Zondag gingen we weer vroeg weg, we gingen de rib in en ik vond het zo spannend want in de middag ging ik ook varen. Eigenlijk kon ik niet meedoen want er was na 10 minuten al geen plek meer in de klasse van de optimisten. Maar toen kreeg papa een telefoontje van de moeder van Niels en die vroeg of ik het leuk vond om zondag mee te doen, omdat Joost was uitgevallen. Dit vond ik natuurlijk superleuk, maar ook wel een beetje spannend. En toen was het zo ver, we gingen ons omkleden. Eerst een droogpak, hangbroek en natuurlijk een zwemvest. We kregen voor over ons zwemvest ook nog een supermooi rood vestje. Ja hoor, we gingen het water op en ik voelde de kriebels in m’n buik. We voeren naar de start om het te verkennen. En toen eindelijk klonk het startsein. We voeren zo snel naar de eerste boei. Bij de derde boei was het wat moeilijker. Er waren veel windvlagen en er zijn 2 boten om gegaan. Wij ook, er kwam een harde windvlaag, we voeren voor de wind en we konden de boot niet meer houden. We sloegen om en toen we de boot weer recht hadden hing er een lange sliert waterplanten aan de mast. We trokken de zeilen weer aan en we waren snel weer onderweg. We gingen over de finish en zijn uiteindelijk als 9e in het klassement geëindigd. Ik vond het een supergave ervaring. Groetjes Hugo Romers


De terugblik van.. Niels!

Ik, Niels, deed mee aan de boterletterrace in de feva. Er waren in totaal vier wedstrijden, twee op zaterdag en twee op zondag. Zaterdag heb ik samen met Joost gevaren, op zondag heb ik 's ochtends met Joost gevaren en in de middag samen met Hugo omdat Joost toen niet kon.


Het was de eerste keer dat ik mee deed aan de boterletterrace. Ik vond het een hele leuke ervaring en ik ga volgend jaar zeker weer meedoen. Ik had het niet super goed voorbereid want ik was er maar twee trainingen bij waarvan er 1x keer niet gevaren werd omdat het bij de andere training te hard waaide. Wel had ik het reglement en debanen geleerd.


Ondanks dat ik er maar twee trainingen bij was en Joost en ik zondagochtend nog verkeerd gevaren waren, zijn Joost, Hugo en ik alsnog 9de geworden van de 20 boten die meevoeren.


Groetjes,

Niels338 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page