LI-5C4879A30DE99
top of page
  • Foto van schrijverBrent Biesheuvel

Een zwemvest of een reddingsvest?

Veel mensen vragen het zich af. Wat is beter om te dragen tijdens het zeilen? Een zwemvest of een reddingsvest. In deze blog leggen wij u de verschillen uit. We maken onderscheid tussen een zwemvest en een reddingsvest als het gaat om de veiligheid.


Een #zwemvest is slechts een drijfhulpmiddel. Door gebruik te maken van een drijfhulpmiddel wordt zwemmen, met of zonder (zeil)kleding makkelijker gemaakt. Als je een zwemvest draagt moet je dus actief kunnen zwemmen en bij bewustzijn zijn.


Een #reddingsvest is ontworpen als redmiddel. Deze zorgt er dus voor dat ook mensen die niet bij bewustzijn zijn met de mond boven water worden gedraaid. In de categorie reddingsvesten bestaan twee verschillende soorten:
1. Schuimreddingsvest

Dit reddingsvest heeft altijd en direct drijfvermogen. Vaak zijn deze reddingsvesten oranje uitgevoerd. Dit is om in het water beter op te vallen. Vaak dragen kinderen deze reddingsvesten als zij beginnen met zeilen


2. Automatisch reddingsvest

Deze reddingsvesten worden automatisch geactiveerd als zij in contact komen met water. Dit gebeurt door het oplossen van een zouttablet. Als dit zouttablet oplost vult een gas-cilinder het zwemvest met lucht.


Maar wat is het juiste zwemvest? Dat heeft er alles mee te maken met wat voor boot je zeilt, in welke omstandigheden en wie het zwemvest of reddingsvest draagt. Een aantal vragen die je moet stellen bij de afweging zijn;

  • Hoe goed kan de gebruiker zwemmen?

  • Wordt er op binnenwateren gezeild zoals beschutte meren of op buitenwater zoals de Noordzee?

  • Is er snel hulp in de buurt als iemand te water raakt

  • Draagt de gebruiker zware kleding of laarzen?Als de gebruiker goed kwam zwemmen, op binnenwater vaart én er snel hulp in de buurt is dán is een zwemvest voldoende. Als dit niet zo is dan is een reddingsvest aan te raden. Voor (kleine)kinderen die leren zeilen is een reddingsvest altijd aan te raden.


Let op! Koop een zwemvest nóóit op de groei!

265 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page