LI-5C4879A30DE99
top of page
 • Foto van schrijverBrent Biesheuvel

Nieuwe seizoen, vaarklaar maken van je zeilboot!

Het nieuwe seizoen staat voor de deur, nu moet je alleen nog je boot vaarklaar maken, maar waar moet je allemaal aan denken? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Lees hieronder de tips om jouw boot helemaal klaar te maken voor het nieuwe zeilseizoen.


Je zeilboot vaarklaar maken bestaat uit een aantal belangrijke stappen om te volgen. Zo moet je denken aan je zeilen, je afsluiters en natuurlijk de motor. De belangrijkste dingen om niet te vergeten op blauwe zaterdag vind je hieronder.


Voor de zeilboot

Je zeilboot klaarmaken is altijd een heerlijk moment van het jaar. Je kan niet wachten om het water op te gaan. Denk hierbij aan de onderstaande punten.

 • Check de mast en zalingen op beschadigingen. Je boot heeft een winter lang onbeheerd stil gelegen. Het kan zijn dat er iets tegen aan gewaaid is, of dat er onderdelen zijn los getrild. Loop je mast dus even van boven tot onder na.

 • Controleer of de bevestigingen van het beslag nog in orde zijn.

 • Loop de lijnen na en maak deze eventueel schoon. Tip: je lijnen kan je wassen in de wasmachine, doe deze in een waszak en ze zijn weer als nieuw!

 • Controleer je lieren, lopen ze stroef? Dan zal er vuil inzitten. Kijk hier hoe je een lier schoon maakt: video lier schoon maken

 • Loop je verstagingen na op knikjes, braampjes en verbuigingen. Vooral op de punten waar de aanhechtingen zijn bij de flessen en de zalingen.

 • Én vergeet natuurlijk niet je zeilen na te lopen op eventuele schades voordat je deze weer optuigt.


De motor

Je motor, oftewel het stalen zeil, heeft een wintertje weinig gedaan. Het is aan te raden om voordat het seizoen begint je motor een grote beurt te geven zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Deze beurt bestaat veelal uit het vervangen van de filters, olie en het opspannen van de V-snaar. hier een aantal dingen die je zelf kan controleren.

 • Check de V-snaar. De V-snaar mag maximaal twee centimeter ingedrukt kunnen worden. Als dit meer is, span deze dan op. Zorg ook dat er altijd een reserve snaar aan boord is.

 • De Impeller zorgt ervoor dat het koelwater door de motor heen wordt gepompt. Check goed of deze geen scheurtjes vertoont. Als de impeller dat wel heeft is het raadzaam deze te vervangen.

 • Check of de vloeistoffen zoals de olie en het koelvloeistof op orde is. Kijk ook of je accu voldoende spanning heeft.

 • Het kan zijn dat er condens in de dieseltank is ontstaan. Kijk dus of je diesel helder is en of er geen bacterievorming is. Als dit wel zo is dan kan je het beste de Diesel inleveren en nieuwe tanken. Bacteriën in je brandstoftank leveren vervelende schades op.


De gasinstallatie

Een veel vergeten maar zeker niet onbelangrijk punt is je gasinstallatie. De gasslang dient iedere drie jaar vervangen te worden, de houdbaarheid datum staat op de slang. Ook al ziet de gasslang er goed uit, het is aan te raden deze altijd te vervangen.


De Nooduitrusting

uiteraard ga je er vanuit dat je een zorgeloos jaar tegemoet gaat, toch kan er onverhoopt iets voordoen. Controleer dus je nooduitrusting op de vervaldata en controleer of je brandblusser nog in orde is.


Dan rest het ons alleen nog maar om je een fantastisch jaar toe te wensen! Mocht je hulp nodig hebben bij het vaarklaar maken van de boot, of vragen hebben. Dan helpen we je uiteraard graag! We zijn hier ook voor in te huren!

229 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page