LI-5C4879A30DE99
top of page
  • Foto van schrijverBrent Biesheuvel

Welk zeil past bij jouw zeilboot?

Er zijn veel verschillende zeilen te koop op de markt. Maar welk doeksoort past het beste bij jouw zeilboot en jouw zeilgedrag? Of het nu is omdat je boot te snel uit het roer loopt, of je boot veel te schuin gaat, je niet meer hoog aan de wind kunt zeilen of je veel sneller moet reven dan eerst. Een keer is het tijd voor nieuwe zeilen, maar wat voor zeil koop je dan? We hebben de verschillende opties voor je op een rijtje gezet.


Een nieuw zeil verhoogt het zeilplezier en vergroot de veiligheid aan boord. Dit komt naast dat je comfortabeler en sneller zult zeilen ook doordat je meer zekerheid heb over de betrouwbaarheid van je zeilgarderobe.


Type zeilen

Als je een nieuw zeil gaat kopen heb je de keuze uit veel verschillende soorten zeilen. Voor de juiste keuze is het belangrijk dat deze aansluiten bij jouw wensen, je soort boot, het gebruik en het vaargebied. Zo kan je kiezen uit zeilen die geschikt zijn voor cruising, cruising offshore of performance sailing.


Cruising

Cross-cut Dacron zeil Hagoort Sails
Cross-cut Dacron zeil

De meeste gekozen soort zeilen zijn cruising zeilen. Deze zijn geschikt voor de toerzeiler die vooral op de binnenwateren vaart en af en toe op zee. Deze zeilsoort is scherp geprijsd en zeer geschikt voor breed gebruik. Dit soort zeilen zijn standaard u


itgevoerd. en vaak gemaakt van van 100% geweven doeksoorten (Dacron) welke cross-cut (in horizontale banen) wordt geproduceerd.


Cruising offshore

Deze zeilen zijn geschikt voor de toerzeiler die met regelmaat een langere tocht maakt. En hierbij te maken kan krijgen met zwaardere weersomstandigheden zoals harde wind en hoge golven. Deze zeilen worden om die reden zwaarder uitgevoerd


en waar nodig extra verstevigd. Bij dit soort zeilen wordt er vaak gekozen tussen verschillende doeksoorten die met elkaar verlijmd worden zoals Dacron en Hydranet.


Performance

De zeiler die veel belangen hecht aan maximale prestaties van zijn/haar zeilboot kiest voor performance zeilen. Deze zeilen gaan langer mee maar zijn vorm-vaster waardoor zij de meeste ideale vorm aanhouden. Deze zeilen zijn vaak gemaakt van een laminaat of Hydranet.


De ''snit'' van een zeil

Zeilen kunnen op verschillende manieren gesneden zijn. Dit wordt de snit van het zeil genoemd. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen twee opties. Cross-cut of triradiaal. Hieronder leggen we uit hoe dat zit.


1. Cross-cut

Als zeilen cross-cut gesneden zijn gesneden bestaan de zeilen uit horizontale banen die aan elkaar genaaid en gelijmd zijn. Dit wordt vooral gebruikt bij zeilen waar minder zwaar getild wordt aan de prestaties van de boot. Een Cross-cut gesneden zeil is vaak beter geprijsd maar minder vormvast. Voor de toerzeiler een prima optie!


2. Tri-radiaal

Als de prestaties van de boot erg belangrijk zijn wordt er vaak gekozen voor een tri-radiaal gesneden zeil. Het


zeil bestaat dan uit verschillende banen die zo worden ontworpen dat de trekkracht op het doek evenwijdig verdeeld wordt over het hele zeil. De banen lopen dus vanuit de hals- top en schoothoek naar het midden van het zeil. Er zijn een aantal doeksoorten geschikt voor een tri-radiale snit. Een veelgebruikt doeksoort is bijvoorbeeld mylar of laminaat zeilen.


Tri-radiaal gesneden laminaatzeil van Hagoort Sails
Tri-radiaal gesneden laminaatzeil847 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page